Zjedliście pyszny obiad, bądź coś słodkiego? I zgaga pojawia się znienacka? Potrafi nieźle zepsuć popołudnie. Czasem zgaga dopada zgaga nas też w nocy, a kobiety w czasie okresu. Oto domowy sposób na zgagę, wprost z naszej pijalni Dzika Pszczoła w Gdańsku.
Uczucie palącego, ostrego bólu za mostkiem zazwyczaj dopada nas w kilkadziesiąt minut po posiłku. To typowa zgaga i potrafi mocno dopiec – dosłownie. To efekt nie najlepszej pracy zwieracza przełyku. Ulega on osłabieniu, rozluźnieniu lub obniża się jego naturalne napięcie. Ma wtedy miejsce cofanie się kwaśnej treści pokarmowej wprost do przełyku. Straszne uczucie (chyba się z nami zgodzicie?).
Błona żołądka jest bardzo gruba, do tego pokryta jest jeszcze ochronnym śluzem. W efekcie kwasy są tam nie straszne. Co innego przełyk, który jest delikatny, nie ma się jak bronić. Po zetknięciu z kwasem pochodzącym z żołądka, paląco reaguje na pojawienie się wspomnianych kwasów.
Obserwuj nas na Facebooku – znajdziesz tam wiele pomocnych materiałów.
Co jest przyczyną zgagi?
Jest wiele przyczyn mogących zakłócać prawidłową pracę zwieracza przełyku:
- podrażnienie fizyczne
Warto pamiętać, że jeśli najesz się tak, że musisz popuszczać pasa, albo guzik od spodni to w twoim żołądku nie dzieje się zbyt wiele dobrego. Rozpychanie swojego żołądka owszem może być początkowo bardzo przyjemne, ale skutkuje mechanicznym rozciągnięciem dolnego zwieracza przełyku. Ten wtedy nie może się domknąć. I wtedy wracają wtedy do przełyku..
- podrażnienie chemiczne
Czekolada, pomidory, pomarańcze, mięta, alkohol czy kawa zawierają substancje, które w sposób chemiczny drażnią receptory zwieracza przełyku. W efekcie nie działa on jak należy nie jest w odpowiednim napięciu.
Pamiętajmy także, że zgagę może też wywołać przyjmowanie codzienne leków. Stąd lekarze zapisują leki osłonowe na żołądek, które należy brać zazwyczaj 15 minut przed pierwszym posiłkiem. To jednak nie powinno oznaczać, że możemy zrezygnować
Domowy sposób na zgagę. Zmień nawyki
Przede wszystkim nie należy się przejadać. Połknięcie dużej ilości jedzenia gwarantuje nam zgagę. Jedz częściej, ale mniejsze porcje. Uwierz, to tylko kwestia przyzwyczajenia,
Zapomnijcie o poobiednim leżeniu na łóżku. Tego wasz żołądek nie lubi. Szczególnie gdy leżymy na plecach powoduje to zaburzenie naturalnie występujących stref różnych ciśnień w jamie brzusznej oraz klatce piersiowej.
Ustal po jakich produktach spożywczych masz zgagę. Teraz już prosta sprawa, wystarczy unikać ich.
Jeśli na przykład nie potrafisz zrezygnować z picia kawy, możesz spróbować kawy ze zbóż, np. orkiszowej, kawy z korzenia mniszka lekarskiego lub kawy z nasion konopi. Wszystkie znajdziesz w naszym sklepie.
Zioła na zgagę. Sporo możliwości
Na początek wypróbuj babkę lancetowatą. Wyciągi z babki lancetowatej działają ochronnie, jak naturalny plaster na błonę śluzową przełyku, przyczyniając się do złagodzenia uczucia pieczenia, a także przyspieszając gojenie się przełyku. Pamiętaj, aby nie zalewać ziela babki lancetowatej wrzątkiem, który działa destrukcyjnie za zawarte w niej związki śluzowe. Traktuj ją letnią wodą i maceruj najlepiej całą noc.
Możesz też wybrać siemię lniane. Właśnie w siemieniu lnianym to właśnie śluzy są najcenniejsze. Uzyskasz je mocząc nie rozdrobnione ziarna w letniej, przegotowanej wodzie, najlepiej całą noc. Popijanie wody bogatej w związki śluzowe z siemienia lnianego fantastycznie nawilża, powleka i zabezpiecza błonę śluzową przełyku przed kwaśnym odczynem treści żołądkowej.