Czy można łączyć przyjemne z pożytecznym? Oczywiście. Nasza pijalnia od 8 kwietnia wprowadza wyjątkowe piwa ziołowe. To pozycje w ogóle niespotykane dotąd na Pomorzu. Wspomniane piwa można było smakować w nielicznych miejscach na Podlasiu i w Warszawie. Od teraz piwa ziołowe – nowość w Gdańsku.
Na początek serwować będziemy cztery rodzaje piw, które pochodzą z Browaru Stara Szkoła nieopodal Siemiatycz. Po pierwsze będzie to piwo ziołowe z mniszkiem. Jest to niepasteryzowane piwo górnej fermentacji z delikatną goryczką kwiatów mniszka.
Mniszek lekarski przez wiele osób nazywany jest mleczem polnym. Większość z nas kojarzy go jako żółty kwiatek rosnący na trawniku, bądź polanie, który z czasem przeobraża się w tzw. dmuchawca. Mniszek lekarski nazwa właśnie wywodzi się z tego, że po zdmuchnięciu na kwiatku pozostaje łysa główka, niczym u mnicha. W rolnictwie traktowany jest jako chwast, ponieważ bardzo łatwo rozsiewany jest przez wiatr.
Ekstrakt z korzenia mniszka lub korzenia wraz z zielem pobudza wytwarzanie żółci w wyniku bezpośredniego pobudzenia czynności wątroby. Wpływa również żółciopędnie poprzez zmniejszenie napięcia mięśni gładkich, co przekłada się na mniejszy opór w drogach żółciowych. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i stymuluje diurezę (działanie moczopędne). Dzięki zawartości związków fenolowych pochodzenia roślinnego ma właściwości antyoksydacyjne.

Piwo ziołowe – kolendra
Kolejnym wyśmienitym trunkiem będzie piwo ziołowe – kolendra. Piwo jasne pszeniczne ziołowe 4% alk. (12 Blg), niefiltrowane, niepasteryzowane.
Ziarna kolendry mają doskonały wpływ na trawienie, dlatego trunek, który trzymasz w dłoni, poleca się w towarzystwie beztroskich uczt, grillowania lub po nim. Piwo kolendrowe ze skórką pomarańczy to połączenie Witbier i Sour Ale.
Wysuszona podlaskim słońcem skóra pomarańczy w połączeniu ze zmieloną kolendrą wylądowały w kadzi. Ten smak zniewala i jest powiewem wiosny.

Piwo ziołowe – pokrzywa
Część gości w naszej pijalni ziół już wie jak zbawienny dla organizmu jest sok z pokrzywy. My teraz idziemy o krok dalej i będziemy serwować piwo ziołowe – pokrzywa.
Pokrzywa kojarzy się nam raczej z mało przyjazną rośliną, ponieważ mocno kłuje i zostawia na skórze bąble. Jest sposób na to, by tak nie było – pokrzywę wystarczy oblać wrzątkiem.
Pamiętajcie, że pokrzywa przyspiesza metabolizm, co sprzyja odchudzaniu. Ma ona działanie moczopędne, dlatego picie jej pomaga w chorobach nerek (np. kamicy nerkowej). Regularne picie herbaty z pokrzywy, z uwagi na zawartość dużej ilości witamin i minerałów w naparze, wzmacnia włosy i paznokcie. Na samą myśl włosy aż rosną 🙂
Piwa ziołowe – dzika róża
Czas na wyjątkowe uniesienie. Wyobraź sobie łany krzaków dzikiej róży. Całość skąpana słońcem, do tego mnóstwo pszczół i pięknych motyli. Z takiego świata pochodzi właśnie ekstrakt i płatki kwiatów, które trafiają do piwa ziołowego – dzika róża. To piwo jasne pszeniczne ziołowe 4,25% alk. (12 Blg) górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Dzika róża rodzi najzasobniejsze w witaminę C owoce klimatu umiarkowanego. Od dawien dawna wykorzystywane były przez ludzi na rozmaite sposoby. Niegdyś wytwarzano z nich wino, a także dodawano do piwa, ponieważ doskonale podbijały jego smak. W dłoni trzymasz jasne piwo pszeniczne górnej fermentacji.
